15 Şubat 2016 Pazartesi

Fellah Köftesi (Adana Usulü Sarmısaklı Köfte )

Malzemeler :

Köfte Hamuru Malzemesi:

-Yarım kilo ince (köftelik) bulgur
-2 su bardağı un
-1 yumurta
-1 yemek kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı tuz
-2 su bardağı kaynar su

Köfte sosu malzemesi:

-5 adet sulu ve olgun domates
-2 adet kuru soğan
-1 adet sivri biber
-6 büyük diş ezilmiş sarmısak
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 yemek kaşığı ev yapımı biber salçası
-1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

Üzeri İçin:
İnce kıyılmış maydanoz

Yapılışı :

Bulgur bir tepsiye alınır. Seçildikten sonra üzerine sıcak su eklenir ve üzeri kapatılarak 10 dk kadar dinlendirilir. Sonra yoğurma işlemine başlanır. Bir kabın içerisine normal su konur ve yoğurma işlemi sırasında elin ıslatılması için kullanılır. Bulgur yoğurulurken üzerine yumurta, salça, un ve tuz alınarak yoğurmaya başlanır. Hafif sert kıvamda bir hamur yapar gibi yoğurulur. Arada bir ellere su alınarak köfte hamuruna eklenir. Bu şekilde hamur kıvamını buluncaya kadar yoğurmaya devam edilir. Yaklaşık 15 dk yoğurduktan sonra köfte  hamuru 15 dk da dinlendirilir.
Dinlenme işlemi bittikten sonra , eller hafif ıslatılarak hamurdan fındık büyüklüğünde parça kopartılır. Elde yuvarlanır, sonra parmakla hafif yassılaştırıldıktan sonra ortası çukur hale getirilir. Bu şekilde tüm hamur küçük köfte haline getirlir.Yapışmaması için köfteler tek sıra halinde tepsilere konur.Bu işlem zahmetli olduğu için yardım alınırsa daha kısa sürede köfteler yapılır.
Köfteleri haşlamak için genişçe bir tencereye en az 2 lt su koyarak kaynatıyoruz. Su kaynayınca içine 1 tatlı kaşığı tuzu ve köfteleri koyarak haşlamamaya başlıyoruz. 10 dk kaynadıktan sonra köfteler suyun üzerine çıkmaya başlayınca köfteleri bir kevgire süzüyoruz. Kaynama suyundan sos için bir çay bardağı suyu ayırıyoruz.
Köftenin sosu için bir tencereye küçük doğranmış soğan , biber ve sıvıyağı alarak kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar pembeleşince içine salçayı ekliyoruz. 2 dakika daha kavurunca üzerine kabuğu soyularak doğranmış domatesi ekliyoruz. Yaklaşık 15 dakika arada bir karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz. Haşlama suyundan ayırdığımız suyu da ekliyoruz. 2 dakika daha kavurduktan sonra ezilmiş sarmısakları ve baharatları ekliyoruz.5 dakika daha sosu pişirdikten sonra haşlanmış köfteleri de sosun bulunduğu tencereye alıp hepsini karıştırıyoruz. Ocağın altını kapatıp köfteleri servis tabağına alıyoruz ve üzerini kıyılmış maydanozu da ekliyoruz. Meşhur sarmısaklı köftemiz hazır. Turşu, salata ve ayranla servis yapıyoruz.
Afiyet olsun

0 yorum:

Yorum Gönder